Täby kyrkskola

Tre staket och ett sjunde insegel – inte bara ett staket

Täby kyrkskola ligger vackert omfamnat av fina omgivningar och Täby Kyrka. JOM fick uppdraget att tillverka Nordhägnstaketet på tre sidor av skolbyggnaden. Grind och staket med stolpar i gjutjärn av olika dimensioner och höjd.

Skolan ligger bredvid Täby Kyrka som bär på en intressant historia och man kan gissa – eller hoppas – att historiekunskaperna är inhämtade genom frekventa besök från skolan då det finns många intressanta kopplingar till nutiden.

Sjunde inseglet
När man kliver in i kyrkan slås man av de många och vackra freskerna som är original från 1400-talet. Röd färg betyder röd sten, grön färg betyder grön sten. Naturliga färger som bestått i över 600 år.

Ingemar Bergmans pappa var präst och Ingemar, 5 år, uttråkad under Gudstjänsterna hittade sitt krypin i trappan och faschinerades av en av freskerna av Albertus – när döden spelar schack. Denna målning är ursprunget till Sjunde inseglet som är en av Ingemar Bergmans mest kända filmer.

Posten, Banken och Slottet som brann upp
Längst fram i kyrkan skådar man två rejäla sköldar på väggen och även en mycket fin predikstol. Skölden till höger ägdes av postens grundare på initiativ av Axel Oxenstierna och till vänster hänger skölden av Riksbankens grundare Johan Palmstruch. Han hade lite svårigheter att se skillnad på mitt och ditt och Palmstruch ställdes inför Svea Hovrätt och dömdes 1668 för vanvård av banken. Efter 6 år i fängelse benådades han och gick ur tiden alldeles efteråt. Efter 20 år i sakristian fick han till slut en plats framme vid altaret med inskription i ett stenblock.

En högt uppsatt potentat i Täby var god vän med dåvarande Kungen Karl den XI och då Slottskyrkan skulle renoveras skänktes predikstolen som gåva; och tur var det för 5 år senare 1697 brann slottet Tre Kronor ner och den fina predikstolen finns således kvar än idag. Pelaren som den står på hittades på borggården med ett solur ovanpå och fraktades med häst och vagn från Stockholm till Tåby.

Entreprenör: Team-Wåhlin
Arkitekt: Cedervall arkitekter

Produkt i projekt

Nordhägnsstaket med sektion
Varukorg
Rulla till toppen