Liseberg Grand Curiosa Hotell

Som en del av nöjesparken Lisebergs 100 årsjubileum inleddes 2019 arbetet med Sveriges mest fantasifulla Hotell – Grand Curiosa Hotel – på nya Liseberg.

Uppdraget till JOM var att leverera gjutjärnstaketet framför verandan och till de stora praktfulla trapporna framför Hotellet samt ett smidesräcke. Hotellet har ritats av arkitektfirman Wingårdhs. Inredningsstilen har hämtat inspiration från både Göteborgs historia och Ostindiska kompaniet.

Sådana projekt är ju det bästa vi vet!

JOM har specialgjutit räcket efter planritningar som går längs terrassen i olika radie och sektioner samt tillgänglighetsanpassade handledare i de praktfulla entrétrapporna. Två askkoppar i gjutjärn står fint placerade på stenstoder framför hotellet på behörigt avstånd från terrassen.

Räcket som valdes kallar vi – Liseberg – då JOM har levererat samma modell till äldre delar av parken för 30 år sedan. De står fortfarande kvar på sin plats och ser så gott som nya ut. Gjutjärn är ett fantastiskt material.

Det var ett roligt projekt att få vara med och bidra till och i gott samarbete med MCB och NCC som utfört ett fantastiskt arbete. Att ”svänga” på gjutjärn är inte gjort i en handvändning men när det väl står på plats ser det helt självklart ut.

Miljö, klimat och estetik – Livscykel

Gjutjärn är tillverkat av återvunnet järn och står länge med sitt naturliga skydd i form av materialets egenskaper. Livscykeln är lång och den estetiska aspekten är också viktig. En vackert formad artikel håller länge och skapar trivsel – det i sig är hållbart.

Produkt i projekt

Askkopp i gjutjärn från Järn i Offentlig MiljöAskkopp
Gjutjärnsstaket - JOMLiseberg
Varukorg
Rulla till toppen