St nicolai kyrka

Belysningstolpar och Pollare med kätting i gjutjärn.

Ursprungligen stod en medeltidskyrka på platsen. Den gamla kyrkobyggnaden var helgad åt Sankt Nicolaus, sjöfararnas helgon. Den ersattes 1883 av nuvarande kyrkobyggnad, till vilken Helgo Zettervall hade gjort ritningarna. Det enda som finns kvar av den gamla kyrkan är tornet, som byggdes 1617. Resten är typiskt för Zettervall med blandning av nyromansk och nygotisk stil.

Som hägnad och ljuskälla har JOM levererat Belysningstolpe i gjutjärn – Sverigestolpen – med Kungslykta i koppar och gjutjärnsfot.

Som hägnad har JOM levererat Pollare och kätting. Pollare är formgiven av Marita Norin, svensk skulptris, författare och lärare.

Marita har skapat otaliga skulpturer för offentlig utsmyckning och arbetade som lärare på Eskilstuna Folkhögskolas estetiska linje med teckning och keramik under åren 1974 till 1981 för att senare i livet söka en inre väg för utveckling vilket resulterade i ett gediget författarskap i personlig utveckling. Som kuriosa bör nämnas hennes uppdrag för myntverket: 1975 en medalj i silver med anledning av Kvinnoåret. 1975 en mindre medalj, även som hängsmycket, till kvinnoåret. 1979 en minnesmedalj för Barnåret. 1985 formgav Marita den första Pollaren för Järn i Offentlig Miljö.

Produkt i projekt

Marita Norin PollareMarita Norin Pollare
Sverigestolpe - Järn i offentlig MiljöSverigestolpe
Kätting i olika dimensioner
Varukorg
Rulla till toppen