Östersunds Centralstation

Konsten att skapa produkter som håller i generationer.

Östersunds Centralstation är utsmyckad med gjutjärn från JOM. Efter 35 år står de fortfarande stadigt och pryder stationen. Parkstolpen i gjutjärn och Globe av svart koppar på aluminiumfot. Som avgränsning framför spåret står staketet med rörstolpar i gjutjärn och följare av stål.

Östersund grundades är 1786 av kung Gustav III som ville ha en befäst stad i Jämtland. De som flyttade till staden fick 20 års skattefrihet, men trots det gick inflytandet trögt och det dröjde drygt 70 år innan Östersund stad hade 1 000 invånare.

År 1874 anslog riksdagen medel för byggande av en tvärbana mellan Sundsvall och Trondheim. Banan i sin helhet stod klar och invigdes 1882. Stationshuset i Östersund byggdes 1879 huvudsakligen efter ritningar av SJ:s chefsarkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd.
År 1901 uppfördes en träbyggnad i två våningar efter ritningar av arkitekten Folke Zettervall som även återställde stationshuset efter en brand 1917.

På 90-talet skedde en omfattande upprustning av stationshuset både ut- och invändigt. JOM utsmyckade då stationen med belysningsstolpar och räcken av gjutjärn.

Produkt i projekt

Viktorialykta
GjutjärnsstaketPråmkanalen
Parkstolpe - Järn i Offentlig MiljöParkstolpe
Varukorg
Rulla till toppen