Nationalmuseum

Ombyggnad av en klenod, Nationalmuseum, med utsmyckning i parken.

Parken ritades av AJ Landskapsarkitekter. Projektet utfördes i form av generalentreprenad och entreprenörer för parken är bl.a GW Asfalt som monterat och byggde den stödmur som staket Ovanåker vilar på och Nymans elektriska monterade Sverigestolpen och Kungslyktan.

Själva byggnationen startade augusti 2014 med en beräknad byggtid på 38 månader. I parken bakom museet hittar man staketet Ovanåker samt Sverigestolpen med Kungslyktan levererat från JOM.

Byggherre var Statens fastighetsverk och som arkitekter anlitades Tengbom Kulturmiljö & Transformation och Wingårdhs arkitekter. Projektet utfördes i form av generalentreprenad och Skanska Sverige blev utsedd till generalentreprenör.

I parken bakom museet hittar man staketet Ovanåker, samt Sverigestolpen med Kungslyktan, levererat av Järn i Offentlig Miljö. Ovanåker är ett gediget staket i gjutjärn och är liksom belysningsstolpen i gjutjärn tillverkade på vårt gjuteri i Skottland. Gjuteriet är ett familjeföretag sedan 1820 som spänner över femton generationer i rakt nedstigande led. Sverigestolparna har även använts för att bära bevakningskameror. Lykthuset Kungslyktan tillverkar vi i Sverige.

Renoveringen av Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm är en av de mest komplexa projekt som Statens Fastighetsverk har genomfört i modern tid och har pågick mellan 2014 och 2018. Omvandlingen av en anrik byggnad från 1866 till en modern museibyggnad har ställt höga krav på hantverksskicklighet och val av material. Det var viktigt att bevara dess rika kulturhistoriska värden.

Produkt i projekt

Sverigestolpe
Staket i gjutjärn vid Nationalmuseum i Stockholm.Ovanåker staket
Kungslykta - Järn i Offentlig MiljöKungslykta
Varukorg
Rulla till toppen