Belysningsstolpars historia i sverige

Klassisk vacker belysning

Vårt belysningsprogram ger många exempel på klassiskt ornamental stil. Hela programmet, med några undantag, har sitt ursprung i sjutton- och artonhundratalet. Formen på våra lyktor och stolpar är i de flesta fall hämtade från England.

Det var framför allt i England som gatubelysningen bröt igenom på sjuttonhundratalet.

Till Sverige kom gatubelysningen ett sekel senare i och med att stadsgasen infördes Stockholm vid mitten av artonhundratalet. Den stolpe som vi kallar Sverigestolpe kom hit som ett resultat av stadsgasens införande. Med elektrifieringen ändrades form och Vitsippan gick under namnet Belysningsstolpe Ett av den anledningen att den var den första stolpen som kom till efter gasbelysningens frånträde.

Vårt belysningssortiment ger många exempel på klassiskt ornamental stil. Några har sitt ursprung i sjutton- och artonhundratalets England tex Windsor och Rochester och andra från äldre stadsdelar i Sverige, tex Djurgårdslyktan och Kungslyktan.

Sverigestolpen som funnits i tiotusentals exemplar runt om i Sverige, finns dokumenterad som vanlig stolpe i London på sjuttonhundratalet och kallas Bromton Parish. Den intresserade Londonbesökaren kan än idag finna Sverigestolpar exempelvis vid Towen och Westminster Abbey.

JOMs belysning hittas i hela Sverige
Ladda ner brochyr
Varukorg
Rulla till toppen