Året som gått

Året som gått

I JOMs tomteverkstad har det pågått och pågår många spännande projekt tillsammans med våra kunder.

Ny gjutform till Dicksonska palatset

Dicksonska palatset har under de senaste decennierna varit sparsamt använt. Under 2019 gjordes en förstudie med målet att göra huset synligt och tillgängligt för göteborgarna, samtidigt som det bevaras inför framtiden.

JOM fick i uppdrag av Higab att reproducera gjutjärnsräcket runt Dicksonska Palatset vid Heden i Göteborg som är en byggnadsminnesförklaring.
Liljewalls arkitekter har skapat visionsbilderna för genomförandet av projektet och utifrån dem har vi tagit fram och reproducerat gjutformar till det gamla ståtliga gjutjärnsstaketet runt fastigheten.

Det är en spännande att få vara med i utförandet av ett historiskt projekt som många kommer få glädje av.

Eget mönster på markgaller

Tyresö kommun valde att skapa ett unikt mönster på sina markgaller och JOM som tillverkare. Ett 20 tal markgaller har fått mönstret och placerats i Tyresö centrum och de skall nötas med tidens tand. Ofta så skyddsmplas markgaller men dessa har vi levererat i förrostad finnish för den vackra ockrafärgen som uppstår genom oxidation.

Konstnären Ebba Strid Unika beskriver markgallret: -”Det består av genombrutna vågformationer och ett stiliserat kvarnhjul, det vattenhjul som är en del av Tyresös kommunvapen. Mönstret för tanken till hur vattnet är en viktig del av Tyresös natur, men även Tyresös industrihistoria.”

Gjutjärnsräcke platsgjuts

JOMs produkter går inte bara att hitta i offentlig miljöer utan även i privata. I det här projektet levererade vi ett gjutjärnsstaket till ett slott i Sörmland som pryder entrén. Vi ritade förslag till kunden, bockade, skärvade, svetsade samt slutmålade på plats.

Varukorg
Rulla till toppen